Kategorie

Kontakt:

agencjasgk@gmail.com

Michał Krajski
512-298-502

Stanisław Krajski
601-519-847
(22)651-88-17

dane wydawnictwa:
Agencja SGK
Egejska 5 m. 24
02-764 Warszawa

PKO BP 40 1020 1026 0000 1202 0113 2976

Zamówienia przyjmujemy także mailowo i telefonicznie


Nasz sklep używa plików cookies.
W sklepie wykorzystywane są ciasteczka, czyli niewielkie pliki tekstowe wysyłane do komputera odwiedzającego.
Ciasteczka są niezbędne do identyfikacji użytkownika w celu zapamiętania m.in. zawartości koszyka, schowka, porównania, logowania i ostatnio przeglądanych produktów.Mogą być także wykorzystywane do rozpoznawania zewnętrznych akcji marketingowych.
Ciasteczka są nieszkodliwe dla komputera oraz dla danych użytkownika.Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.


Savoir vivre. Poradnik w pilnych potrzebach

Savoir vivre. Poradnik w pilnych potrzebach

Niniejsza książka Stanisława Krajskiego jest przeznaczona dla tych, którzy potrzebują i to „na gwałt” informacji i rad z zakresu savoir vivre dotyczących sytuacji towarzyskiej czy służbowej, w której niedługo się znajdą. 

Więcej szczegółów


28,00 zł brutto

37 dostępnych

Stanisław Krajski

 

Spis treści:

Skorowidz haseł
Wstęp


1. Specyfika niniejszego podręcznika
2. Odrodzenie savoir vivre
3. Filozofia savoir vivre
4. W jaki sposób korzystać efektywnie z tego podręcznika
5. Dalsze kroki


Rozdział I – Wizyta towarzyska


1. Przygotowania
1.1. Ubranie
1.2.Perfumy
1.3. Biżuteria
1.4. Prezenty
2. Powitanie
3. Aperitif
4. „Small talk”
5. Zasiadamy do stołu, jemy, pijemy
6. Ogólne zasady spożywania posiłków
7. W jaki sposób posługujemy się nożem i widelcem?
8. Zachowanie przy stole
9. Deser, herbata, kawa
10. Pożegnanie


Rozdział II – Randka


1. Ubiór
2. Pierwsze minuty spotkania
3. Przejazd
4. Spacer
5. Wizyta w kawiarni
6. Opera, teatr, koncert, kino
7. Restauracja
7.1. Wybór restauracji i rezerwacja, czynności wstępne
7.2. Czego w żadnym wypadku nie zamawiamy?
7.3. Co zamówić do picia?
7.4. Do jakich potraw zamawiamy białe wino, a do jakich wino czerwone i pozostałe trunki?
7.5. Jak się pije poszczególne trunki?
7.6. Co zamówić do jedzenia – sposób doboru potraw
7.7. Przystawki zimne
7.8. Przystawki gorące
7.9. Zupy
7.10. Dania rybne
7.11. Dania z drobiu
7.12. Dania główne – dania mięsne
7.13. Procedury związane ze sposobem serwowania potraw
7.14. Desery
7.15. Inne procedury
7.16. Opuszczamy restaurację
8. Powrót do domu


Rozdział III – Jesteśmy zaproszeni na przyjęcie


1. Przygotowanie do przyjęcia
1.1. Czytamy uważnie zaproszenie
1.2. Ubiór
1.2.1. Ubiory męskie
1.2.1.1. Ubranie wizytowe
1.2.1.2. Garnitur wieczorowy
1.2.2. Ubiory kobiece
1.2.2.1. Ubrania wizytowe kobiety
1.2.2.1.1. Kostium dzienny
1.2.2.1.2. Sukienka z marynarką
1.2.2.1.3. Kreacje wizytowe
1.2.2.1.3.1. Sukienka koktajlowa i mała czarna
1.2.2.1.3.2. Skromne kreacje wizytowe
1.2.2.1.3.3. Suknia wizytowa
1.2.2.2. Ubiory wieczorowe
1.2.2.2.1. Kreacje wieczorowe
1.2.2.2.2. Biała muszka
1.2.2.2.3. Czarna muszka
1.2.3. Overdressed i underdressed
1.3. Pamiętajmy o wizytówkach
2. Przyjęcie bufetowe
2.1. Przybycie na przyjęcie
2.2. Aperitif
2.3. Uroczystości towarzyszące przyjęciu bufetowemu
2.4. Udział we właściwej części przyjęcia
2.5. Opuszczamy przyjęcie
3. Śniadanie – lunch – obiad – kolacja
3.1.Ubiór
3.2. Aperitif
3.3. Przejście do jadalni
3.4. Właściwy posiłek
3.4.1. Przygotowanie się do jedzenia
3.4.2. Toast
3.4.3. Rozpoczęcie jedzenia
3.4.4. Rozmowy przy stole
3.4.5. Pijemy napoje
3.5. Przejście na kawę
3.6. Kawa
3.7. Pożegnanie
4. Lampka wina
5. Cocktail
6. Bankiet


Rozdział IV – Idziemy na tańce


1. W co się ubrać?
2. Prosimy do tańca
3. Kogo można prosić, kogo nie
4. Odmowa tańca
5. Przy stoliku
6. Na parkiecie
7. Odprowadzanie kobiet do domu


Rozdział V – Zapraszamy gości na herbatę lub kawę


1. Charakter spotkania
2. Przygotowanie do przyjęcia
3. Palenie papierosów
4. Herbata
4.1. Typ herbaty, sposób jej przyrządzania i serwowania
4.2. Menu
4.3. Jak nakryć stół, jak podawać?
5. Kawa
5.1. Typ kawy, sposób jej przyrządzania i serwowania
5.2. Serwowanie trunków
5.3. Jak nakryć stół, jak podawać?
6. Kawa i herbata


Rozdział VI – Organizujemy przyjęcie w domu


Rozdział VII – Ślub i wesele


1. Oświadczyny i zaręczyny
2. Świadkowie
3. Obowiązki rodziców
4. Koszty pobytu gości
5. Lista gości
6. Zaproszenia i zawiadomienia
6.1. Zawiadomienia
6.2. Forma zaproszeń
6.3. Sposób przekazywania zaproszeń
7. Przygotowania do wesela
8. Ubranie państwa młodych, świadków i rodziców
9. Ślubny bukiet
10. Obrączki
11. Błogosławieństwo
12. Przejazd do Kościoła
13. Przejście przez Kościół
14. Życzenia
15. Odjazd sprzed Kościoła
16. Wesele
16.1. Ostatnie przygotowania
16.2. Powitanie państwa młodych
16.3. Toast wznoszony przez ojca panny młodej
16.4. Wręczenie prezentów
16.4.1. Co ofiarowujemy?
16.4.2. Życzenia pisemne towarzyszące prezentom
16.4.3. Reakcja państwa młodych na prezenty
16.5. Rozmieszczenie gości przy stole
16.5.1. Ogólne zasady rozsadzania gości przy stole
16.5.2. Pierwsza wersja usadzania gości weselnych przy stole
16.5.3. Druga wersja usadzania gości weselnych przy stole
16.5.4. Trzecia wersja usadzania gości weselnych przy stole
16.5.5. Czwarta wersja usadzania gości weselnych przy stole
16.5.6. Piąta wersja usadzania gości weselnych przy stole
16.5.7. Obecność kapłana na weselu
16.6. Toasty
16.7. Tort weselny
16.8. Tańce
16.9. Inne zachowania na weselu


Zakończenie – Co nas może jeszcze zaskoczyć?


Literatura