Kategorie

Kontakt:

agencjasgk@gmail.com

Michał Krajski
512-298-502

Stanisław Krajski
601-519-847
(22)651-88-17

dane wydawnictwa:
Agencja SGK
Egejska 5 m. 24
02-764 Warszawa

PKO BP 40 1020 1026 0000 1202 0113 2976

Zamówienia przyjmujemy także mailowo i telefonicznie


Nasz sklep używa plików cookies.
W sklepie wykorzystywane są ciasteczka, czyli niewielkie pliki tekstowe wysyłane do komputera odwiedzającego.
Ciasteczka są niezbędne do identyfikacji użytkownika w celu zapamiętania m.in. zawartości koszyka, schowka, porównania, logowania i ostatnio przeglądanych produktów.Mogą być także wykorzystywane do rozpoznawania zewnętrznych akcji marketingowych.
Ciasteczka są nieszkodliwe dla komputera oraz dla danych użytkownika.Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.


Perfumy - instrukcja obsługi

Perfumy - instrukcja obsługi

Stanisław Krajski pokazuje, jak dobierać perfumy i jak ich używać.

Więcej szczegółów


30,00 zł brutto

18 dostępnych

Spis treści:

 

Wstęp: czym są perfumy i jak ich używać?

Rozdział I – Skład perfum

1. Zapachy pochodzenia roślinnego

1.1. Kwiaty, płatki, zawiązki i pączki

1.2. Liście i łodygi

1.3. Korzenie i kłącza

1.4. Zioła

1.5. Trawy

1.6. Owoce

1.7. Nasiona, pestki i przyprawy

1.8. Skórki owoców

1.9. Warzywa

1.10. Drewno

1.11. Żywice, gumy i balsamy

1.12. Kora

1.13. Igły i gałęzie

1.14. Mchy i porosty

1.15. Zapachy pochodzenia roślinnego uzyskane dzięki nowym technologiom

1.16. Zapachy zespołów roślin

1.17. Zapachy roślin poddanych naturalnym procesom

1.18. Zapachy produktów wytworzonych przez człowieka z surowców roślinnych

2. Zapachy związane z naturą

3. Zapachy pochodzenia zwierzęcego

3.1. Zapachy wydzielin zwierzęcych:

3.1.1. Ambra

3.1.2. Cybet

3.1.3. Kastoreum (strój bobrowy)

3.1.4. Piżmo

3.1.5. Hyraceum

3.2. Zapachy produktów wytworzonych przez zwierzęta

3.3. Zapachy produktów wytworzonych przez człowieka z surowców pochodzenia zwierzęcego

4. Zapachy produktów wytworzonych przez człowieka z surowców roślinnych i pochodzenia zwierzęcego

5. Zapachy wytworów człowieka

6. Aldehydy w perfumach

7. Zapachy syntetyczne

8. Składniki najczęściej pojawiające się w perfumach

8.1. Ambra

8.2. Bergamota

8.3. Bez

8.4. Bób tonka

8.5. Cytryna

8.6. Drzewo sandałowe

8.7. Fiołek

8.8. Grapefruit

8.9. Jaśmin

8.10. Konwalia

8.11. Kumaryna

8.12. Labdanum

8.13. Lawenda

8.14. Mech dębowy

8.15. Narcyz

8.16. Paczula

8.17. Piżmo

8.18. Pomarańcza

8.19. Róża

8.20. Tuberoza

8.21. Wanilia

8.22. Wetiwer

9. Składniki mało znane

9.1. Ambrette (ambretowy olejek)

9.2. Balsam tolutański

9.3. Bejowy olejek

9.4. Benzoes

9.5. Galbanum

9.6. Hedione

9.7. Infinium

9.8. Kaffir

9.9. Kumkwat

9.10. Olibanum

9.11. Opoponaks

9.12. Osmantus

9.13. Mate

9.14. Ming szu

9.15. Mirra

9.16. Tangelo (tangerynka)

9.17. Ylang-ylang

9.18. Yuzu

Rozdział II – Cele, które można osiągnąć dzięki zastosowaniu perfum

1. Trzeba brać pod uwagę zamysł kreatora perfum

2. Perfumy jako element ubioru

3. „To są moje perfumy”

4. Perfumy jako element wizerunku

4.1. Kobieta zdecydowana i pewna siebie

4.2. Nowoczesna i wyzwolona kobieta sukcesu

4.3. Dojrzała kobieta o silnej osobowości, bizneswoman i intelektualistka

4.4. Wyrafinowana kobieta sukcesu

4.5. Królowa

4.6. Romantyczna, zmysłowa, trzymająca dystans

4.7. Subtelna i delikatna

4.8. Wulkan seksu

4.9. Słodkie naiwne dziewczątko

4.10. Gotowa na miłość

4.11. Aktywna i nieobliczalna

4.12. Romantyczna, wolna jak ptak, ceniąca przyjemności

4.13. Kobieta-szef i matrona

5. „Moje dobre samopoczucie”

6. Skracanie lub wydłużanie dystansu

7. Tworzenie nastroju

8. Kodowanie partnera

9. „Nie zapomnij o mnie”

10. „Będziesz o mnie myślał”

11. Zwrócenie na siebie uwagi mężczyzny

12. Sygnały erotyczne

13. Wyznaczenie scenariusza randki

14. Cele czysto estetyczne

Rozdział III – Sposoby przechowywania i używania perfum

1. Sposób przechowywania perfum

1.1. Ochrona przed światłem słonecznym

1.2. Ochrona przed wysoką temperaturą

1.3. Ochrona przed kontaktem z powietrzem

1.4. Ochrona przed bakteriami

1.5. Ochrona przed wilgocią

1.6. Ochrona przed obcymi materiałami organicznymi i nieorganicznymi

1.7. Starzenie się perfum

2. Wielkość opakowań perfum – czy kupować flakony małe czy duże?

3. Sposób opakowania perfum – czy kupić flakon z koreczkiem, atomizer, spray czy natural spray?

4. Sposób przygotowania ciała przed naniesieniem na nie perfum

5. Perfumy i ubranie

6. Moment naniesienia perfum na ciało

7. Sposoby nanoszenia perfum na ciało

7.1. Kąpiel w roztworze perfum

7.2. Technika punktowa

7.3. Na jakie punkty na ciele nanosimy perfumy?

7.4. Perfumowanie wybranych partii ciała przy zastosowaniu atomizera lub spray-u – jakie partie ciała perfumować?

7.5. Wejście w obłok perfum

7.6. Czy można nanosić perfumy na włosy?

7.7. Czy można nanosić perfumy na ubranie?

7.8. Inne metody stosowania perfum – inwencja kobiet nie zna granic

Rozdział IV– Wybór i dozowane perfum

1. Wybór ze względu na stopień stężenia perfum

1.1. Czysty absolut

1.2. Perfumy

1.3. Woda perfumowana

1.4. Woda toaletowa

1.5. Woda kolońska

1.6. Woda orzeźwiająca

1.7. Specyfiki o innej zawartości absolutu

1.8. Jak dawkować poszczególne specyfiki danego gatunku perfum?

1.9. Czy woda toaletowa ma zawsze ten sam zapach, co woda perfumowana i perfumy o tej samej nazwie?

2. Wybór ze względu na strukturę zapachu – sposób uwalniania się poszczególnych zapachów w perfumach

3. Wybór ze względu na chemię skóry

4. Wybór ze względu na rodzinę zapachową

4.1. Perfumy kwiatowe

4.1.1. Jeden kwiat

4.1.2. Wiele kwiatów

4.1.3. Białe kwiaty

4.2. Perfumy z nutą kwiatową

4.2.1. Perfumy kwiatowo-aldehydowe

4.2.2. Kwiaty i wodne owoce

4.2.3. Perfumy drzewno-kwiatowe

4.3. Perfumy drzewne (leśne)

4.4. Perfumy drzewno-wetiwerowe

4.5. Perfumy typu fugere

4.6. Perfumy szyprowe

4.7. Perfumy skórzano-tytoniowe

4.8. Perfumy aromatyczne

4.9. Perfumy smakowe

4.10. Perfumy zielone

4.11. Perfumy cytrusowe

4.12. Perfumy orientalne

4.13. Perfumy romantyczne

5. Wybór perfum ze względu na cel

5.1. Wybór perfum i zamysł kreatora

5.2. Wybór teoretyczny i wybór praktyczny

5.3. Wybór ze względu na ubiór

5.4. Wybór ze względu na sposób kreowania naszego wizerunku

5.5. Wybór ze względu na osobę

5.6. Wybór perfum ze względu na inne cele

6. Wybór ze względu na wiek kobiety

7. Wybór ze względu na kolor włosów i karnację skóry

8. Wybór ze względu na porę dnia

9. Wybór ze względu na porę roku

10. Wybór ze względu na kontekst społeczny (okazję)

11. Wybór ze względu na oryginalność perfum

12. Wybór ze względów estetycznych

13. Branie pod uwagę zmęczenia zapachowego podczas wyboru perfum

14. Wybór i dozowanie perfum ze względu na stopień i zasięg ich oddziaływania

15. Dozowanie perfum ze względu na chemię skóry

16. Co zrobić jeśli perfumy naniesione na ciało nie pachną?

17. Dozowanie perfum ze względu na zmęczenie zapachowe

18. Dozowanie perfum ze względu na czynniki zewnętrzne

19. Podstawowy zestaw perfum – ile perfum powinna mieć kobieta w domu?

Rozdział V – Interakcje i działania uboczne

1. Interakcje

1.1. Miesiączka

1.2. Podwyższona temperatura

1.3. Nadmierne wydzielanie potu

1.4. Dezodoranty

1.5. Kremy i maści

1.6. Szampony, mydła, żele

1.7. Zapach ubrania

1.8. Zapachy partnera

2. Przeciwwskazania

2.1. Lekarstwa

2.2. Alergie

2.3. Bóle głowy

2.4. Słońce

2.5. Pszczoły, osy, szerszenie

2.6. Oddziaływanie perfum na biżuterię

Rozdział VI – Savoir vivre, etykieta biznesu i perfumy

Rozdział VII – Podstawowe informacje o perfumach dla mężczyzn

1. Spokojny i przyjazny

2. Prawdziwy mężczyzna

3. Mężczyzna zdecydowany i przebojowy

4. Konserwatysta o silnej osobowości

5. Elegancki i skromny

6. Staromodny, tajemniczy, szykowny

7. Zasady wyboru perfum

Rozdział IX – Typowe błędy związane z używaniem perfum

1. Typowe błędy, które popełniają w związku z perfumami kobiety

2. Typowe błędy, które popełniają w związku z perfumami mężczyźni

Bibliografia – źródła, które warto poznać